sâmbătă, 15 decembrie 2012

Hamle de William Shakespeare

Hamlet 
     de William Shakespeare
          William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564- d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet național al Angliei și “Poet din Avon” (“Bard of Avon”) sau Lebăda de pe Avon, The Swan of Avon. Lucrările sale au supraviețuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, și alte multe poezii.
        Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deși prima reprezentație datează din jurul anului 1600,textul tragediei a fost publicat prima dată doar în 1603 .


       Lui Hamlet, tanarul print al Danemarcei, reintors de la studii, i se arata într-o noapte, pe zidurile castelului Elsinor, fantoma tatalui sau, care îi dezvaluie că a fost asasinat miseleste de catre propriul sau frate, actualul rege Claudius, care a impins crima pana la a se casatori cu sotia celui ucis, mama lui Hamlet. 
       Tanarul print, fire inclinată spre studii şi reflectie, se vede brutal obligat de evenimente sa actioneze si sa-si razbune tatal. El simuleaza nebunia, acumuleaza dovezile şi cauta momentul prielnic razbunarii, ezitand mereu sa actioneze.
       Punand niste actori ambulanţi sa joace o piesa care reconstituie împrejurarile crimei, Hamlet surpirnde reactia care il tradează pe Claudius, dobandind astfel o noua proba a vinovatiei acestuia. 
       Pentru a-si indeplini datoria sa razbunatoare, Hamlet sacrifica dragostea pentru Ofelia, care moare inecata si pe al carei tata, curteanul Polonius, il omorase luandu-l drept rege.
       Laertiu, fratele Ofeliei, îl provoacă pe Hamlet la duel, iar regele otraveste varful spadei lui. Hamlet moare, nu insă inainte de a-l fi ucis pe rege, iar regina bea otrava. 
       Printul norvegia
n Fortinbras ocupa tronul, aducand un omagiu lui Hamlet şi reintroducand ordinea pe care atatea crime o tulburasera.

       Poate multi dintre noi nici nu au auzit macar de Hamlet,sau au auzit dar nu stiu ce se ascunde cu adevarat in spatele acestui titlu.Ei bine pot afirma cu tarie si cu incredere ca majoritatea cititorilor au auzit de celebra replica "A fi sau a nu fi: iata-ntrebarea".Este adevarat, celebra replica o regasim in aceasta tragedie semnata William Shakespeare si cu ajutorul acestor cuvinte intelegem pe deplin tulburarea sufleteasca ce ia nastere in interiorul tanarului Hamlet si faptul ca nu se vede in masura de a pune lucrurile cap la cap pentru a deslusi misterul ce ascunde tremuratoarea moarte a tatalui sau. 
       Citind opera iti dai seama ca exista o legatura intre fiecare sentiment al conceptiei umane deoarece drama in sine ce o evoca opera,face ca pe parcursul ei sa ne confruntam si cu elemente romatince,aici vorbind despre Hamlet care avea un sentiment aparte fata de Ofelia,iubire care oarecum era interzisa si iesita din granitele actiunii "O,scumpa Ofelia! Sant nepriceput la stihuri; eu nu cunosc mestesugul de a-mi numara suspinele; dar ca te iubesc nespus-o, mai mult decat orice pe lume!-crede-ma! Adio". Aceste randuri sunt culese din scrisoarea adresata Ofeliei de catre Hamlet, scrisoare ce mi-a trezit un sentiment pur de iubire si de gandire asupra realitatii in care traim deoarece am putut pune in comparatie aceste cuvinte cu ceea ce traiesc eu in prezent. Pe de alta parte esenta operei se focalizeaza in jurul dramei umane ce pune stapanire pe Hamlet in nebunia sa de a-si razbuna tatal,de aceea asupra mea sa asezat si un oarecare sentiment de panica si in special de suspas care ma purtat pe intreg parcursul operei.
       Shakespeare are un stil aparte de a da viata personajelor si de a contura fiecare opera a sa in asa fel incat daca pentru o secunda ai inchide ochi te-ai trezi in mijlocul actiunii intr-un decor impunator al marelui dramaturg. Cu greu poti asemana opera lui Shakespeara insa iata ca in secolul IX intalnim o opera asemanatoare si anume "Edda" scrisa de poetul danez Snaebjorn in care unchiul lui Amleth îl omoară pe tatăl acestuia ,iar fiul aşteaptă clipa prielnică pentru a-l răzbuna, simulând prostia(de altfel, Amleth însemna ,,prost” sau ,,nebun”). Legandu-ne si de partea sensibila a operei in care tanarul Hamlet isi face timp si pentru propriul suflet putem spune ca "Romeo si Julieta" este opera care detaliaza mai clar dragostea ascunsa pentru Ofelia. Pe de alta parte in opera intalnim un nume mitologic"Hyperion" a carui soarta prea bine o stim. Iata ca si in aceasta opera dragostea pentru o femeie este dusa la extrem pana in preajma mortii."Mort doar de doua luni! Nu,nici de doua..: Ce rege bun! Fata cu-acest satir, Hyperion!-iubind atat pe mama, Ca nu lasa nici vantul sa o bata Prea aspru in obraz. Cer si pamant!".
        De ce am ales Hamlet?! Pentru ca de multe ori m-am intrebat care este cu adevarat semnificatia replici "A fi sau a nu fi: iata-ntrebarea",si de ce tocmai aceasta se regaseste in opera lui Shakespeare despre care am auzit ca este un autor complex si destul de greu de inteles. Citind opera am descoperit ceva aparte si anume, tragicul care se imbina de minune cu putinele secvente romantice si care impreuna dau o nota impunatoare actiunii.
        Recomand cu placere aceasta opera oricarui cititor, pentru ca opera lui Shakespeare poate contribui la regasirea sinelui si la o trecere brusca intr-o lume diferita dar tot odata normala,perceputa asa cum crede de cuviinta fiecare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu